نحوه نگهداری سگ در منزل
نخستین جاندارانی که به دست انسانها اهلی شدند سگها بودند. سگها درواقع زیر دسته، گونه اهلی گرگها و پستانداران و از خانواده سگ سانان هستند. سگها نقشهای متنوعی در جوامع انسانی بر عهده دارند و انسانها از این نوع جانداران به عنوان شکارچی، نگهبان گله،جهت حمل بار، کمک به پلیس و نیروهای مسلح، محافظت از انسان، همراهی و همدمی و کمک به اشخاص با ناتوانی خاص و… استفاده میکنند. همچنین در برخی فرهنگها، سگ به عنوان یک منبع غذایی مورد استفاده قرار میگیرد.(نگهداری سگ)
زمان و محل دقیق اهلی شدن سگها مشخص نیست اما میتوان گفت،سگ نوع اهلی گرگ خاکستری است.
طبق بررسی ژنتیکی که در سال ۲۰۱۴ میلادی انجام شده، نشان داده است که نسل سگها از ۲۷ تا ۴۰ هزار سال پیش از نوع گرگ خاکستری جدا شدهاند اما در همان زمان اهلی نشدند. میتوان این نتیجه را گرفت که تاریخچه سگها به گرگ هایی میرسد که نوع وحشی آنها منقرض شده است. به جرات میتوان گفت: سگها به عنوان جذاب ترین حیوانات خانگی محسوب میشوند زیرا دوستانی واقعی و سرگرم کننده و همراهانی بدون منت میباشند.
امروزه درصد علاقه مندی به سگها و نگهداری سگ در منزل بسیار زیاد است اما لازم است صاحب سگ قبل از آوردن این حیوان دوست داشتنی به منزل، با اصول نگهداری و همچنین نحوه رفتار با سگ آشنایی کامل پیدا کند و در این راستا آموزش لازم را ببیند.
اولین نکتهای که مد نظر است انتخاب سگی مناسب برای زندگی است. زمانی که صاحب سگ به درستی او را انتخاب کند (نژاد، اندازه) به راحتی حیوان با خانه کنار میآید و سگ و صاحب او زندگی راحتی را در کنار هم تجربه میکنند.صاحب یک توله سگ نقش مادر وی را بازی میکند، در واقع باید کاری کند که سگ در کنار او به آرامش برسد و احساس امنیت کند. همچنین تربیت لازم برای سگ را انجام دهد. لازم به ذکر است که صاحب سگ باید بداند توله سگ از برخی وسایل خانگی میترسد و در صورت مواجهه با آنها و یا شنیدن صدای آنها با پارس کردن، فرار کردن، قایم شدن واکنش نشان میدهد.
در نتیجه نباید سگ مورد سرزنش یا عصبانیت صاحب خود قرار گیرد و صاحب سگ باید بداند که کجا و چگونه چه رفتاری را با سگ خود داشته باشد.
در مرحله اول و مهم ترین مرحله از نحوه نگهداری سگ در منزل آماده کردن منزل برای ورود سگ میباشد. به این صورت که صاحب سگ باید بداند که موجودی کنجکاو و بازیگوش را به خانه میآمورد پس ابتدا باید تمامی اشیا قیمتی را دور از دسترس حیوان قرار دهد. اگر در خانه گلهای آپارتمانی دارد باید بداند که یک سری از گیاهان برای سگ سمی است در نتیجه باید مکانی مجزا برای گیاهان خود درست کند تا سگ نتواند به آن دسترسی داشته باشد یا برگ آنها را بجود.
پس از انجام امورات فوق، حال منزل صاحب سگ آماده خوش آمدگویی به این حیوان دوست داشتنی است.
مرحله بعد پس از ورود سگ به خانه، دادن هویت به او میباشد.صاحب سگ باید سگ خود را به دامپزشکی معتبر برده و بعد از چکاپ و واکسن او شناسنامهای برای حیوان صادر نماید و تاریخ واکسن بعدی و چکاپ بعدی را در آن ذکر کند.
واکسنهای سگ شامل:
۱-دیستمپر /۲-هپاتیت/ ۳-پاراانفولانزا / ۴-پاروویروس /۵-هاری
و در چکابها عموما دامپزشک تقویتی هایی برای پوست و مو، ویتامینها و مکمل هایی برای رشد و تقویت سگ میدهد.
زمانی که موضوع سلامتی سگ حل میشود پس از آن مسئله غذا به میان میآید.(نگهداری سگ)
غذای باکیفیت برای سگ یکی از مهمترین مراحل در نگهداری است. جهت این کار صاحب سگ باید ابتدا با دامپزشک سگ مشورت کند و سپس برچسب روی غذاهایی را که قرار است بخرد با دقت بخواند تا دو مادهی غذایی تشکیلدهندۀ اولیۀ آن که باید نوعی گوشت باشد، نه محصول جانبی گوشت یا غلات را داشته باشد. در نتیجه اطمینان کافی ایجاد میشود که این غذا منبع پروتوئین است.
برای تغذیه سگ، صاحب حیوان باید از یک برنامه خاص پیروی کند. اصولا بهتر است سگ دو وعده در شبانه روز غذا بخورد. از جوایز هم میتوان به عنوان میان وعده و تشویقی برای کار خوبی که سگ انجام میدهد استفاده کرد که این روش یکی از بهترین راههای آموزش سگ است.
استفاده از ظروف استیل و ضد زنگ مخصوص سگ از واجبات است. سگ باید بداند و یاد بگیرد که فقط در ظرف مخصوص خود غذا بخورد.
باید توجه داشت که غذاهایی هستند که برای سگ مضر بوده و منجر به مسمومیت میشوند. از جمله:
- شکلات،
- آووکادو،
- خمیر نان،
- کشمش،
- انگور،
- پیاز
- زایلیتول
نکتهای که صاحب سگ باید به آن توجه کند و انجام دهد گذاشتن میکرو چیپ در بدن سگ است که این کار از طریق دامپزشک سگ انجام میشود.
چیپهای اطلاعاتی (ID chip) میکروچیپهای کوچکی میباشند که زیر پوست قرار میگیرد و شامل یک شمارهۀ منحصر به فرد به همراه اطلاعات تماس مالک سگ در دیتابیسهای مخصوص خود است.
در صورت گم شدن یا دزدیده شدن سگ، از طریق این میکروچیپ مالکیت صاحب سگ ثابت میشود.
از نکات دیگر عقیم کردن سگ میباشد که این کار هم مفید است و هم مضر یعنی علاوه بر اینکه از بروز یک سری بیماریها از جمله عفونتها جلوگیری میکند همچنین ممکن است باعث بروز سرطان در سگ شود.
در مرحله بعدی از نحوه نگهداری سگ در منزل رسیدگی به ظاهر سگ است که صاحب حیوان باید در حفظ سلامت ظاهر سگ کوشا باشد. هفتهای یک بار حیوان را حمام کند و هر روز موهای اورا شانه بزند. البته حمام کردن سگ بسته به نژاد آن دارد و دامپزشک تعیین میکند که سگ هر چند وقت یک بار به حمام نیاز دارد. ماهی یک بار هم سگ باید به آرایشگاه برده شود و ناخن های اونیز کوتاه شود. صاحب سگ باید دقت داشته باشد که اگر نمیتواند ناخن سگ خود را بگیرد او را به دامپزشکی ببرد.
بخش بعدی از نحوه نگهداری سگ در منزل به تمرین کردن، بازی کردن و اجتماعی کردن سگ مربوط میشود.
صاحب سگ باید برای حیوان خود بازیها و تمرینهای فراوانی را فراهم کند البته این موضوع به نژاد سگی که به منزل میآورد نیز مربوط میشود یعنی بعضی سگها علاقه زیادی به ورزش کردن یعنی دوییدن، توپ بازی کردن و پیاده روی دارند. در یک سری از سگها بیشتر بازی کردن، سرگرم شدن و سرگرم کردن مورد توجه است بنابر این بسته به نوع سگی که صاحب او میآورد باید برای سرگرمی او وقت صرف کند.
به طور حداقل باید برای سگها روزی نیم ساعت تا چهل و پنج دقیقه وقت گذاشت.(نگهداری سگ)
از مسائل مهمی که برای سگ باید مورد توجه قرار گیرد تحریک ذهنی سگ است. که این کار به صورت دستورات کوتاه و گوناگون است. صاحب سگ باید به سگ دستوراتی مانند نشستن،خوابیدن، غلط زدن و …. را آموزش دهد و زمانی که سگ به درستی دستور را انجام داد به او جایزه دهد.این کارموجب تربیت سگ و تحریک ذهنی او میگردد.
نکته مهم در تربیت سگ این است که صاحب حیوان باید بداند سگ او از دستورات طولانی پیروی نمیکند و حوصلهی او سر میرود. تربیت سگ باید به صورت دستوراتی کوتاه و قاطع باشد.
صاحب سگ باید سگ خود را اجتماعی کند به این صورت که از همان ابتدای ورود حیوان به خانه او را با افراد دیگر آشنا کند تا سگ همزیستی کنار افراد دیگر را نیز یاد بگیرد.سگی که اجتماعی نشود دچار ناهنجاریهایی مانند پارس کردن بی مورد و همچنین گاز گرفتن شخص ناشناس میشود.
همچنین باید سگ را نسبت به انواع صداها و وسایل نیز آشنا کند تا برای او ترسناک نباشد. سگی که به اطراف خود مسلط نباشد دچار ترس و اضطراب میشود و به مرور زمان افسردگی میگیرد.
در مرحله آخر از نحوه نگهداری سگ در منزل به نحوه رفتار با سگ میپردازیم.صاحب سگ باید با احترام و عشق با سگ خود رفتار کند.
هرگز از تنبیه فیزیکی استفاده نکند و به هر شکل که میخواهد با سگ رفتار نکند حتی نامی که برای او انتخاب میکند هم دقت کند تا نامی غیر معقول و ترسناک برای او انتخاب نکند.به سگ خود، آزادی و فضای باز برای بازی دهد و او را طولانی مدت در لانه یا باکس نگه ندارد، فضای سرویس بهداشتی را به او به خوبی آموزش دهد تا سگ یاد بگیرد در چه محلی اجازهی چه کاری را دارد.
اگر اشتباهی از حیوان سر زد اول تمامی عوامل ایجاد اشتباه را بررسی کند و به جای سرزنش کردن و کتک زدن سگ به رفع صحیح این اشتباه بپردازد. لازم به توجه است که سگها حیواناتی به شدت احساساتی و شکننده هستند پس اگر از آنها تقاضای همدمی میشود به درستی و با احترام و عشق از این فرشتگان الهی مراقبت شود.